Hand-i-hand

Idag har vi besokt hand-i-handskolan i Jerusalem, som ar en av tre skolor totalt. Efter en snabb och tamligen forvirrad taxiresa hamnade vi ratt till slut. Skolan var en modern, ljus valkomnande byggnad, med mycket glas och oppna ytor. Skolan ar byggd precis pa frandsen mellan judiska och arabiska markomraden. Strax bakom skolan gar en gammal jarnvag som ar den gamla gransen till Jordanien. Nar vi narmade oss den ljuslila entren horde vi ljuvliga jazzrytmer pa klarinett stromma ut fran byggnaden.Det visade sig vara vaktmastaren som halsade elever och personal valkomna pa detta skona vis. Pa kvallarna arbetar han som jazzmusiker i en orkester, sa detta ar ett satt for honom att repetera och gora elever och personal lite lyckligare varje morgon...nagot for vaktmastarna pa gymnasiet att ta efter kanske...

Inne pa skolan var det precis som pa vilken skola som helst. Enda skillnaden ar att barn med olika religios och etnisk bakgrund gar tillsammans. I varje klassrum finns tva larare. En judisk och en muslimsk. Vi traffade barn fran dagis till forsta klass i high school, som motsvarar arskurs nio i Sverige. Skolan rektor har skrivit en mastersuppsats om hur barnen andrar standpunkt om varandra valdigt snabbt. Man kan se en stor skillnad redan efter nagot ar. De yngsta barnen borjar nar de ar fem ar och nar skolan nar helt utbyggd ska de kunna ga hela gymnasiet tillsammans.

Vi larde oss mycket om integration i skarpt lage, men dessutom har vi lagt grunden till ett framtida utbyte mellan Harnosands gymnasium och Hand-i-hand. Var kontakt Jodie ar mycket positiv till detta och vi ska fortsatta ha kontakt och se hur vi kan utveckla det. Nar jag kommer tillbaka ska vi satta in overskottet fran forra arets Varkalas till eleverna i tionde arskursen, sa att de kan gora nagot kul for pengarna. Det ar ingen stor summa, 2000 kronor, men det racker i alla fall till nagon trevlig utflykt eller nagot annat kul. Flickorna som vi intervjuade fick var sin Varkalas t-shirt som tack vilket vackte viss avund bland kompisarna, sa nu har jag lovat skicka ner en hel lada (glom inte att det ska vara en ring ovanfor a:et:)
Var tanke nu ar att vi ska kunna bjuda in Jodie och ett par elever, en judisk och en arabisk, till nasta ars Varkalas och kanske kan vi gora en ny resa fran harnosand till jerusalem ocksa. Det vore underbart att kunna bygga vidare pa det vi startat nu. Det kanns bade angelaget och larorikt for alla parter.

Pa fredagkvall ar vi bjudna hem till Jodie och hennes familj pa sabbat. Det ska bli valdigt trevligt. Imorgonbitti ska vi ocksa gora nagot valdigt spannande.Vi ska stiga upp klockan fyra och aka till Bethlehem checkpoint, ocksa kant som Rachels crossing eller Gilo. Dar ska vi mota personal fran Eappi, evangeliska foljeslagare, som ska beratta om sitt arbete vid checkpoints och lata oss vara med och se vad som hander med egna ogon nar manniskor ska passera fran den palestinska sidan till den israeliska under de tidiga morgontimmarna. Vi har blivit forberedda pa att vi kan fa se handelser som uppror oss. Det ska bli intressant och mycket spannande. Jag ska forsoka beratta vad som hander imorgon nar vi kommer hem igen. Ha det gott till dess allihop.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0